Fórum o motocykloch Derbi s objemom 50ccm |
|
| výroba laděné koncovky | |
| | Autor | Zpráva |
---|
hOOrNeT
Poèet pøíspìvkù : 139 Points : 76 Reputation : 1 Join date : 04. 02. 09 Location : Královehradecký kraj
| Předmět: výroba laděné koncovky Fri Feb 20, 2009 3:38 pm | |
| Ahoj, rozhodl jsem se udělat tenhle menší článek, jak si upravit výfukové potrubí. Není to nic složitého, finančně to také není drahé (pokud znáte někoho, kdo má COčko) Začnu tlumičem výfuku - tlumivkou Já jsem použil tu originální, vše začalo jejím rozříznutí na obouch koncích. Vše je patrné z fotografií. Poté, co jí rozříznete, vysype se na vás carbon, pozor, dost špiní! Nyní Vás čeká ta nejhorší práce. Vyndání přepážek z výfuku, není to tak snadné jak se zdá, protože přepážky jsou k "tělu" tlumivky přibodovány - přivařeny. Mě to trvalo přibližně hodinu a půl než jsem to vymlátil ven, můžete zkusit odbrušovat svár - pokud se tam máte čím dostat, nebo ho šroubovákem či nějakým majzlikem "odmlátit", zezačátku se vám bude zdát, že je to nesmyslný, že to nejde, bude to držet jak blázen, ale jelikož už budete mít tu tlumiku stejně rozříznutou tak nic jinýho nezbejvá. Nemějte z toho strach, tělo tlumivky je z dost silnýho materiálu, takže nehrozí, že by jste ho zdeformovali. Zato přepážky zdeformujete. Já je tahal po kouskách ven. Jsou to dvě přepážky kterými vede asi 6 trubiček - průměr asi 10mm, mimochodem jsem měl 3 trubičky uplně zanesené karbonem. Poté, co jste to vymlátili, můžete si dát na chvilku pohov, byla to totiž pěkná dřina. Jakmile jste si odpočinuli, najděte si plech - nejlépe ten co se dává na střechy, žádný hliníkový! Vemte si vrták o průměru 2 nebo 3mm - ne víc, protože by se vám pak všechna vata těmahle dírama vyfoukala ven! Já použil 3mm. Udělejte spoustu dírek, co nejblíže u sebe, snažte se to mít trošku úhledný, předem si to na ten plech narísujte a označtu důlčíkem. viz fotoJe vhodné poté plech odjehlit. Nyní musíme plech naohýbat do trubkovitého tvaru. Je potřeba najít vhodnou trubku, měla by mít průměr o něco větší, než je průměr potrubí,které vede do tlumivky. Nejlépe takové, aby se pak vyrobená trubka dala nasadit na tu, která vede do tlumivky. viz. fotoMně se podařilo trefit průměr přesně a tak mnou vyrobená trubka šla nasadit pěkně ztuha. Vyrobenou trubku musíme přivařit - stačí přibodovat k "víčku" tlumivky - viz. předchozí obrázek Nezapomeňte, že Vaše vyrobená trubka musí být minimálně stejně dlouhá, jako tlumivka, udělejte ji ale radši delší, vyplatí se to! Poté je potřeba ji seříznout a zabrousit na požadovanou délku. Z následujících fotografíí bude patrné, že vámi děrovaná trubka je přivařená jen k jedné straně - aby byl výfuk rozebíratelný. Na straně druhé je nutné pro ni udělat osazení, do kterého trubka "zapadne". Dále je nutné si udělat šrouby. Použijte kulatinu. Výběr nechám na vás. Já jsem použil tuším závit M8. Výroba šroubů je primitivní. Závitníkem uděláte závity na obouch koncích, na jeden konec přišroubujete matičku a přivaříte ji! - tím vám vznikne hlava šroubu, nezapomeňte to vše zabrousit, aby to hezky vypadalo a dalo se to chytit do klíče. Nyní je potřeba celý náš výrobek složit. Nezapomeňte na vatu! Vata bude mezi děrovanou trubkou a tělem výfuku. Skládání je trošku složitější, ale nic hrozného. Nezapomeňte namazat spoje mezi tělem výfuku a dvěma "víčky" nejlépe žáruvzdorným silikonem. Vatu použijte buď speciální co je do výfuků, nebo skelnou - já použil skelnou, zatím vše OK k plné spokojenosti. Vatu tam příliš nepěchujte, spíše načechrejte, když jsem ji upěchoval tak to bylo extrémně tiché! Když ji načechráte tak má příjemný zvuk, ale né jako když vykucháte pionýra. Zkrátka neřve, ale hezky se poslouchá. Až budete koncovku "stahovat" těmi šrouby (já použil 4) tak nezapomeňte na postupné utahování a to křížem! Poté co koncovku zcela dotáhnete, otřete přebytečný silikon který byl vytlačen sešroubováním tlumivky. Nejlépe mokrým prstem. Nyní máte hotovo! Stačí nechat zatuhnout silikon a můžete nasadit na motocykl. Poslední rady: Nezkoušejte řezat tlumivku doma pilou, stojí to za prd, chce to strojní pilu - tzv. Pilous, ten vám to seřízne rovně, takže to pak při kompletování všechno pěkně sedí. Kdyby jste to dělali pilkou doma tak to nebudete mít rovně! Na flexu taky zapomeňte! Pro ty zručnější: Chcete-li, aby to taky pěkně vypadalo, sežeňte si carbonovou tkaninu a tělo výfuku si ještě před složením olaminujte! Nezapomeňtě, že je pak potřeba to ještě zaleštit!, pak vypadá výfuk jako opravdový laďáček! Více napoví další fota: http://img3.imageshack.us/my.php?image=p4130044xe6.jpghttp://img144.imageshack.us/my.php?image=p4130046ei5.jpghttp://img144.imageshack.us/my.php?image=p4130048ek0.jpgTakto to pak vypadá na motocyklu: http://img6.imageshack.us/my.php?image=p5010050ct1.jpgPříště se můžete těšit na úpravu rezonátoru - koleno výfuku
Naposledy upravil hOOrNeT dne Sun Feb 22, 2009 3:28 pm, celkově upraveno 2 krát | |
| | | Admin - Woozie Admin
Poèet pøíspìvkù : 185 Points : 146 Reputation : -1 Join date : 02. 01. 09 Age : 32 Location : Trenčín
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Fri Feb 20, 2009 11:06 pm | |
| hOOrNet: Pekne si to spísal, poklona. Video so zvukom by sa nenašlo? Prejavilo sa to aj na behu motora alebo ide čiste iba o audio úpravu? Inak sorry za to ticho v poslednej dobe. Mám rozpísaný článok o histórii značky Derbi, tešte sa bude to fakt pecka. Som ale ešte len na roku 1974 | |
| | | hOOrNeT
Poèet pøíspìvkù : 139 Points : 76 Reputation : 1 Join date : 04. 02. 09 Location : Královehradecký kraj
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sat Feb 21, 2009 12:33 am | |
| video nemám a i kdybych měl, tak to nemá cenu, musel bych mít kvalitní mikrofon, jinak je to všechno zkreslené a zní to hrozně (viz videa na netu) Na motoru jsem to pocítil, jelikož jsem dělal všechny úpravy postupně - první byla právě tahle tlumivka. Motor se líp vytáčel ... nebyl tak přidušený... Mohl bych ještě udělat ten druhej článek o rezonátoru, ten bude jednodušší, snad zítra - když bude čas a nálada
Pak bych mohl také ještě něco napsat o úpravě válce - zvětšení komprese, leštění kanálů... Nadruhou stranu, co si budeme nalhávat, je to honění desetinek koní... spousta práce a výsledek je, ale né takový, jako když půjdeš do většího objemu, jistě se tu ale najdou lidi jako jsem já, kteří mají sendu rádi a hlavně mají ji od 15ti a plánují ji mít do 18ti. Mě čeká letos poslední sezóna. | |
Poèet pøíspìvkù : 185 Points : 146 Reputation : -1 Join date : 02. 01. 09 Age : 32 Location : Trenčín
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sat Feb 21, 2009 2:28 pm | |
| Áno, určite sa nájdu takí ľudia. S jedným zrovna debatuješ V týchto úpravach sa moc nevyznám, ale som toho názoru že skutočné zlepšenie výkonu prinesie len kitový válec s vyšším objemom. Vieš ako sa horovrí, objem ničím nenahradíš... | |
| | | hOOrNeT
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sat Feb 21, 2009 5:28 pm | |
| jo máš recht, to je nejlepší, bohužel taky drahý, úpravy co jsem dělal já mě dá se říct nic nestály, pouze ta práce. Nejdříve sem chtěl taky koupit kit, ale pak jsem si řekl, že za "pouhou" litinu dám 5000Kč a za hliník s nikasilem dám minimálně 7tis Kč, to si ty peníze radši schovám a přidám do další motorky,... nehledě na to, že když větší válec, tak také větší karbec další 2000Kč a kdyby to byl ten hliník s nicasilem tak by to k němu chtělo už taky laďák, protože sériový rezonátor by už nevyhovoval požadavkům 70ccm... pak dalších minimálně 5tis Kč nebo kolik....
Sečteno podtrženo: 7tis válec, 2tis karbec, 5-7tis laďáček = 14 - 16tis Kč a nárůst výkonu přibližně na nějakých 12 - 15 koní (záleží na zvoleném setupu) Docela malej výkon za ty peníze.
To ty prachy radši schovám pod polštář a nechám na silnější moto. Celkově ladit 50ku je šíleně drahý a výsledek malej... | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sat Feb 21, 2009 6:36 pm | |
| No, ja mám starší Polini Evolution 72ccm, nicasil - na krabici je napísané 12000sk, platil to ale predošlý majiteľ. Sériový karbec (samozrejme pretryskovaný), sériový výfuck. Jedinou úpravou bol otvorený filter - 700sk. A jazdí to celkom v pohode. Teda aspoň myslím, ktovie ako by to valilo s laďákom a lepším karbecom Súčasná zostava mi ale vyhovuje, mám tam prevod 15/50, do kopca to má ešte celkom silu, po rovine pohodových 75km/h. A hlavne, dá sa ísť aj za 3,5l/100km Už sa ale teším na tvoj návod na úpravu rezonátoru. Možno to skúsim... Na koncovke som už začal pracovať, upravím jeden Leo Vince čo sa mi váľa v garáži (je to iba vykuchaná koncovka) tak uvidíme čo to spraví
Naposledy upravil Admin - Woozie dne Sun Feb 22, 2009 12:49 pm, celkově upraveno 2 krát | |
| | | hOOrNeT
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sat Feb 21, 2009 10:34 pm | |
| ten válec ti závidim, je to jeden z těch lepších. Tobě to jezdí po rovince 75km/hod? Jinak tu spotřebu mam stejnou s 50kou - mimochodem byla taková už před úpravama... Takže na 70kovej válec je to spotřeba super | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Feb 22, 2009 12:47 pm | |
| Áno, jazdím zhruba 75 pri zhruba 8-9000 rpm, ťažko sa to určuje bez otáčkomeru Zdá sa ti to málo alebo veľa? | |
| | | hOOrNeT
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Feb 22, 2009 2:40 pm | |
| Ahoj, no, předpokládám, že to nemáš rychlost podle origo tachometru - nebo ano? Ty origo tachometry dost haprujou - zvlášť digitály... když jsem moto koupil tak jsem jezdil 105km/hod - pak jsem ale koupil kvalitní cyklo tachometr od Sigmy a najednou jsem jezdil 70km/hod... bohužel na netu všude manici píšou, že jim to jezdí přes kilo... chudák ten, co se pak chce o takovýhle motce něco dozvědět...
Jinak k té rychlosti, na 70ccm se mě nezdá moc velká, s nynějším setupem co mam takovýhle rychlosti taky jezdim. Mírný kopce touhle rychlostí vyjíždím - na 6ku. Jinak po rovince 80-90km/hod, ale to už motor má vysoké otáčky, takže takovouhle rychlostí nejezdím dlouho - těch 70km/hod je v poho, motor moc netočí takže se tak dá jet do aleluja. Předem upozorňuju, že je to skutečná rychlost kterou jsem naměřil jak svým sigma tachometrem tak otec se svojí motorkou který jel vedle mě...
Jen pro zajímavost: Nedávno si kamarád pořídil scooter aprilia... nevim jakej typ už, ale to je jedno.. furt se vytahoval, jak mu to jezdí přes kilo, pak jsme se jeli spolu projet a jeli jsme do takovýho táhlýho kopce...měl jsem tam 6ku a asi 3/4 plynu - na tachometru 70km/hod (bylo to v obci) a on na mě hulákal jaká je to jízda, že jedeme 90km/hod, pak jsem mu ale řekl, že jsme jeli "pouhých" 70km/hod a on z toho byl chlapec celý nešťastný... Spousta tachometrů hodně fixluje - klidně i o 20km/hod, pak je to těžký... chce to slušnej tachometr, mě ta sigma vyšla na 350Kč, zabudoval jsem jí místo toho starého, udělal na ní podstvícení, má tam různé funkce a hlavně, ukazuje správně! Na požádání mohu ukázat foto, jak vypadá zabudovaná v přístrojovce | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Feb 22, 2009 4:59 pm | |
| Zdar, samozrejme to meriam cyklotachom. O nepresnosti tachmetrov viem, hlavne na tých starších modeloch. Pri tých novších je to lepšie ale stále žiadna sláva. Asi preto začali montovať digitacho už v základe...to je ale iná téma. Mám tacho Longus. Cena okolo 450sk takže asi porovnateľné s tvojou Sigmou. Určite meria presnejšie ako originál i keď aj tu je malá odchylka (rádovo maximálne 2km/h), presnejšie to nenastavíš. Overoval som to aj cez denné počítadlo a údaj na ňom sedel s mapou. Starú prístrojovku som dal tiež do preč, stála za hovno. Teraz pracujem na novej až to bude done dám foto. Tá rýchlosť sa mi zdá akurát, človek by čakal viac ale predsa je to len o 20ccm viac ako originál a nemá to ani príveru takže tak. Mierne kopce dávam takisto na šestke ale už som v jednom strmáku išiel aj na trojke Asi by to chcelo nový krúžok alebo komplet nicasil... P.S. Toho skútra asi myslíš SRko. To je jediný poldecákový scoot od Aprilie, ktorý sa dokáže aspoň na tachometri priblížiť ku stovke. | |
| | | hOOrNeT
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Feb 22, 2009 6:13 pm | |
| asi jo, to bude ten scooter. Kolik máš na tom válci nalítáno prosimtě? | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Feb 22, 2009 6:39 pm | |
| Približne 25000km. Neviem za akých podmienok, ale minulý majiteľ bol asi lakomý pač tam lial Shell VSX čož je jeden z najhorších olejov pre tento valec. Ale zase nevypadal ako prasa takže od gumovania, jazde po zadnom a iných hovadín bola tá motorka pravdepodobne ušetrená. | |
| | | hOOrNeT
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Feb 22, 2009 7:57 pm | |
| 25tis? to jde... já měl na sérii najeto právě taky skoro tak - asi 22tis a píst byl už v hajzlu, válec ještě dobrej, sice nikasil už asi neni jako novej, ale to nevadí, na něm se nemá co pokazit je tvrdej jako skála a když v něm někde není hluboká rejha tak je nesmrtelnej... Nový kroužky to znova utěsněj... Já kupoval novej píst + kroužky - samozřejmě taky nový ojniční ložisko.... Píst jsem koupil kovanej... | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Feb 22, 2009 8:45 pm | |
| Ja zatiaľ kúpim asi iba krúžky (vlastne krúžok ) Nová piestna sada je drahá jak sviňa. Skôr ma ale trápi životnosť klukovky. Sa bojím aby neprdlo ojničné ložisko... | |
| | | hOOrNeT
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Feb 22, 2009 10:34 pm | |
| ojniční ložisko 200 - 300Kč... kup nový... není co řešit.. je to jehličkový ložisko takže má už nárok na výměnu... 25 tis je už dost, vyměň ho | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Feb 22, 2009 11:21 pm | |
| Ak je vôla na ojnici stačí vymenit ložisko? Netreba vymeniť celú ojnicu? | |
| | | hOOrNeT
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Mon Feb 23, 2009 12:00 am | |
| vůle na ojnici? no ta se ti projeví, budeš-li "tahat" za píst nahoru... pokud budeš mít vůli, tak to nebude s nějvětší pravděpodobností ložiskem ale spíš "vytahanou" ojnicí | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Mon Feb 23, 2009 4:57 pm | |
| Nie, mám na mysli vôlu do strán. Myslím že maximálna je 2mm. Neviem presne akú mám ja, ale už sa asi k tým 2mm blížim Vôlu hore-dole nemám, neverím že by sa ojnica mohla tak zdeformovať po 25000km. Takže ak je iba do strán, stačí rozlisovať kluku a vymeniť ložisko? A keď už sme pri tom nevieš náhodou aj jeho označenie (v katalógu ND ho akosi neviem nájsť)? Díky | |
| | | hOOrNeT
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Mon Feb 23, 2009 6:09 pm | |
| označení opravdu netuším, ale myslim, že když si dáš tu kliku někam kde to dělají, tak ložisko oni seženou a nemusíš se o nic starat | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Apr 05, 2009 11:21 am | |
| Ahoj hOOrNeT, mal by som otázku. Chcel by som si na skúšku vyrobiť koncovku podľa tvojho návodu, ale nie som celkom istý princípom fungovania. Takže tak alebo onak? V návode spomínaš že vata by tam nemala ísť moc nahusto. Má to vplyv na priechodnosť spalín alebo len na zvukový prejav? Díky moc | |
| | | Mara008
Poèet pøíspìvkù : 135 Points : 126 Reputation : 10 Join date : 05. 01. 09 Location : Moravskoslezsko
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Apr 05, 2009 2:03 pm | |
| podle mě ten 1. způsob ... s tím druhým bys to ještě zhoršil ... já mám laďák a jde vidět skrz koncovku ... ta vata je tam podle mě jenom kvůli hluku | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Apr 05, 2009 2:57 pm | |
| Díky, tiež si myslím že ten prvý ale radšej sa pýtam aby som to potom nemusel prerábať Nehučí ti to moc? | |
| | | hOOrNeT
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Sun Apr 05, 2009 9:01 pm | |
| ahojda, je to samozřejmě první způsob. Jestli to není příliš hlučné? To záleží jen na tobě - udělej co největší množství direk - čím více, tím lépe. Pak to také závisí na množství vaty. Já ji tam prvně napěchoval co to šlo a bylo to dost tichý, až moc, tak jsem tu vatu jen tak "načechral" a bylo to ono Jinak mě ta mrcha zase zlobí... už nad tim tejden špekuluju | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Mon Apr 06, 2009 4:05 pm | |
| Dík za cenné rady, cez prázdniny niečo vykoumám Ja práve ani nechcem aby to bolo nejak extra hlučné, na dlhých cestách to nie je zrovna najpríjemnejšie. No veď hoď sem tvoj problém, možno ti poradíme | |
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky Wed May 20, 2009 2:51 pm | |
| | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: výroba laděné koncovky | |
| |
| | | | výroba laděné koncovky | |
|
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |
| |
|