Derbi 50cc
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fórum o motocykloch Derbi s objemom 50ccm

PříjemPortálLatest imagesHledatRegistracePřihlášení

úprava rezonátoru

Goto down 
+3
Mara008
Admin - Woozie
hOOrNeT
7 posters
Jdi na stránku : 1, 2  Next
AutorZpráva
hOOrNeT

hOOrNeT

Poèet pøíspìvkù : 139

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Sun Feb 22, 2009 4:10 pm

Ahoj,
pro dnešek jsem si připravil článek o úpravě rezonátoru.

Nejprve si něco řekneme o jeho funkci. Dvoudobý zážehový motor má dvě doby: 1) sání a komprese 2) expanze (výbuch), výfuk
Jakmile začne druhá doba - expanze a výfuk: splodiny jsou odváděny výfukovým potrubím pryč z válce. Nyní příjde na řadu první doba - sání a komprese, přitom se nám ale část směsi odvede pryč z válce do výfukového potrubí. Tím nám klesá výkon a zvyšuje se spotřeba. Co s tím? Vývojáři vymysleli tzv. rezonátor. Rezonátor má spoustu pravidel na jeho výrobu, na každý motor je jiný rezonátor, záleží na objemu, průměrech kánálů, časování motoru atp. - nebudeme dále rozebírat.
Pokud tedy máme dvoutakt s rezonátorem - dnes mají všechny dvoutakty, tak je princip trošku jiný.
Vše si zase vysvětlíme na dvou dobách motoru.
Jakmile začne druhá doba - expanze a výfuk: tak jsou splodiny odváděny výfukovým potrubím pryč z válce, v rezonátoru se ale část splodin "odrazí" a vrací se zpět k válci (to je způsobeno tvarem rezonátoru - rozšíření a poté zase jeho zůžení) Mimochodem rychlost splodin v rezonátoru se přibližuje k rychlosti zvuku. Díky tomu nám tlak splodin který se vrací směrem k válci zamezí úniku čerstvé směsi která je do něj přiváděna (viz první doba- sání a komprese), takto můžeme využít všechnu čerstvou směs, kterou jsme do válce přivedli - nemá nám kam "utéct". S trochou nadsázky by se dalo říct, že je to primitivní přeplňovaný motor.
Více je vidět na animaci na této stránce

Nyní k samotné úpravě rezonátoru.
Sundáte rezonátor z motorky a popř. očistíte od bahna a jiných sajrajtů. Nyní si načrtnete kudy povedete řezy. řezat doporučuji úzkým kotoučkem - flexou. Nezapomeňte si udělat rysky, aby jste pak věděli, jak k sobě části patřili - VELMI DŮLEŽITÉ!
Nyní můžete začít řezat. Domníval jsem se, že bude stačit jeden řez, bohužel jsem se mýlil a nakonec musel udělat řezy 3. Nejspíše vám nezbyde nic jiného, než je také udělat tři. Katalycká vložka tam totiž velmi drží. Vložka je po celém obvodu po stěnách rezonátoru, přes ní je pak jemné pletivo které je na hodně místech přibodované k rezonátoru, aby vše řádně drželo - a opravdu drželo, a hodně. Proto jsem musel udělat řezy 3, abych dokázal vše dostat ven. viz. foto
Nezapomeňte tam nějaký kousek, vše vytahejte ven, je to celkem velká brzda výfukových plynů, po hladkých stěnách splodiny "kloužou" mnohem lépe než po katalycké vložce a pletivu!
Jakmile vytáháte všechnu katalickou vložku tak nezapomeňte výfuk vyčistit od karbonu - VELMI DŮLEŽITÉ! Jinak by se vám pak karbon dostal při svařování do sváru a vznikala by vám tam ocel o vysokém % uhlíku -litina, pak by byl svár velmi křehký a prasknul by při první příležitosti! Takže karbon dostaňte ven např ocelovým kartáčem a můžete použít arvu nebo ředidlo či toluen - vše co rozpouští karbon. Jakmile budete mít části čisté tak můžete začít svařovat. Svařujte COčkem, jde to dobře, nezkoušejte to obyčejnýma elektrodama! Svařte to správně- podle rysek které jste si udělali, jinak by vám tam pak výfuk nemusel sedět!
Jakmile máte svařeno tak sváry obruste - dobře to jde flexou, já jsem si s tím vyhrál tak, že sváry nejsou vidět a výfuk vypadá stejně jako předtím!
Nyní přikládám foto toho, co jsem z rezonátoru vytahal - katalické vložky, je toho opravdu hodně - foto

Po nainstalování již upraveného rezonátoru jsem byl velmi překvapen. Už při prvním nastartování motocyklu. Od rezonátoru se ozýval ostrý zvuk jako to mají krosky - samozřejmě není to tak hlučné, ale je to parádní. Pokud ještě k tomuto uděláte laděnou koncovku tlumiče - viz můj předchozí návod, s trochou nadsázky se dá říct, že máte komplet laděné svody. Na výkonou se to projevilo kladně. Na spotřebě nijak!

Hodně štěstí
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

Poèet pøíspìvkù : 185

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Sun Feb 22, 2009 5:05 pm

Gratulujem, super článok. Myslíš že by sa táto úprava oplatila na môj válec? (Polini Evolution)
Návrat nahoru Goto down
http://www.motorkari.cz/uzivatel/?uid=35410
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Sun Feb 22, 2009 6:11 pm

Admin - Woozie napsal:
Gratulujem, super článok. Myslíš že by sa táto úprava oplatila na môj válec? (Polini Evolution)

na 100%, já to na sérii taky poznal a to jsem měl ještě sérii - teď mám už upravovanej válec...
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Tue Mar 03, 2009 11:03 pm

Ahoj hOOrNeT, dnes som rozhodil rezonátor podľa tvojho návodu. Všetko prebehlo pomerne ľahko - je vykuchaný, zbavený karbónu a pripravený na zváranie. Ale ešte predtým by som sa ťa chcel opýtať na jeden detail. V tejto časti rezonátoru je vzadu (v miestach kde už sa napája potrubie ku koncovke) nejaký bazmek, ktorý má tvar tekého lievyku. Okolo neho je ešte nejaké to pletivo (nič hrozné) a chcel by som vedieť či by aj toto malo ísť do preč. Je to tam pribodované zvarmi a podľa popisu fungovania rezonátoru mi príde, že by to tam aj malo zostať ale radšej sa pýtam.
Dúfam že si pochopil o čo mi ide, dosť ťažko sa to opisuje Smile Keď tak to vyfotím. Díky
úprava rezonátoru P1010312
Návrat nahoru Goto down
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Tue Mar 03, 2009 11:09 pm

nechtěl by si mě to vyfotit? Nebudu říkat závěr dokud neuvidím kloudný foto, ale pokud jsem tě dobře pochopil, tak by to mělo jít ven... ale dej mě sem radši foto a mrknem na to. Ju?
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Tue Mar 03, 2009 11:35 pm

Tak som to ešte teraz utekal vyfotiť Smile Moc to tam vidieť nie je, tažko sa tam s foťákom dostaneš, snáď majster prepáči.

úprava rezonátoru P1010313
úprava rezonátoru P1010314
úprava rezonátoru P1010315
úprava rezonátoru P1010316

BTW, to pletivo okolo už nešlo otrhať asi je tam napevno aj s tým lievykom. To aby si si nemylsel že som to odflákol Very Happy
Návrat nahoru Goto down
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 12:01 am

tak majster nejsem Very Happy jinak si nemyslím, že by si to odflákl, jen nezapomeň pak ještě ty zbytky karbonu očistit -hlavně kolem spojů které budeš svářet

teď k věci
je to rok, co jsem to dělal tak mě to dá hodně přemejšlení, abych si na něco vzpomněl...
Je vidět, že je to tam schválně, zmenšili tím rezonátor, otázka je teď jen, zda-li to vyndat či nikoli. Já to tam vůbec neměl. Jak máš starou tu motorku? Já mám rok 1998 tak ty restrikce se ještě tolik nehrotili.... ty máš asi něco nad rok 2000 ?!?
Dle mého názoru je to restrikce. Nechtěli předělávat celou výrobu rezonátoru tak takovouhle primitivní úpravou ho upravili natolik, že docílili omezení kterého potřebovali. Vlastně ho tím celý zkrátili a tím změnili spoustu věcí.
Toto tam být nemá, ta část splodin která se ti odráží zpět směrem k válci (viz můj článek) se má "odrážet od stěny až v zúžení na konci (jak máš fotku toho rozřezaného rezonátoru tak je to ta část uplně vlevo.

Pro jistotu mě ještě napiš rok výroby mašiny, rád bych si byl jistý. Pokud je to ta novější, tak to bude jasná restrikce. Jen se to bude špatně dostávat ven.

Jinak je to docela mazec, takovéhle omezení vidím poprvé, ten rezonátor tím uplně domršili - je z něj dvoukomorový lol! Nadruhou stranu je chápu, omezení jsou čím dál tím větší a je zbytečně složité měnit celou výrobu, když stačí tato úprava

Vyfotil si to suprově... je to krásně vidět Wink
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 12:08 am

Je to rok výroby 2003. Model Xtreme ale to by malo byť u všektých rovnaké. Ak je to skutočne restrikcia, tak už dlho nebude Very Happy Otazka znie ako to odtial dostať von. Napadlo ma po obvode navŕtať malé diery. Tie zvary vypadajú dosť pevne, nebude to sranda. V každom prípade ti mnohokrát ďakujem a máš u mna pivo Wink

Inak pokiaľ viem motory Derbi dusili vždy len tým že zmenšili trysku v karburátore na nejakú smiešnu hodnotu a vyladili to s airboxom aby nebola moc chudobná zmes (je tam na štelovací šróbik ale to asi vieš). Ostatní výrobcovia (napr. Minareli) väčšinou svoje motory brzdia malou "zátkou" hneď v kolene výfuku a odstránenie je otázkou 15tich minút. Tu asi nechceli aby sme to mali také jednoduché Very Happy
Návrat nahoru Goto down
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 12:17 am

to pivo by zezelenalo než by se dostalo od tebe k nám do Čech... Very Happy , třeba mně zase ty někdy poradíš, určitě s tím ven.

Zkusil bych to odvrtávat, kdyby to nešlo tak bych měl ještě jeden nápad. Drží to asi na 3 nebo 4 svárech zhruba 10-15mm dlouhých, tak bych to zvenku normálně začal rozřezávat flexou - ale nerozřezat naskrz, jen tak, aby si trefil vždy ten svár, takhle udělat ty 3 nebo 4 zářezy (nějak si to odměřit aby si trefil ty sváry) ty zářezy by se pak COčkem zavařili a zabrousili potom a nebylo by nic vidět... možná by to bylo snažší než to odvrtávat!
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 12:25 am

OK, zajtra sa s tým pohrám. Ešte raz dík za rady.

Inak v sobotu ak bude pekne (a ak bude motorka v kope) mám v pláne ísť na jeden zraz do Častolovic to je myslím neďaleko Hradce Králové, a podľa profilu bývaš niekde tam, tak možno si dáme do nosu Very Happy
Návrat nahoru Goto down
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 9:10 am

Jsem z Náchoda, to je 50km od Hradce. Nezdá se ti ještě trošku zima na motorku? scratch
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 11:21 am

Neviem. Ja jazdím celoročne Very Happy
Návrat nahoru Goto down
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 4:26 pm

tak na to se já necejtím Very Happy momentálně mám přední masku na stole v pokoji a dělám na ní nové polepy...
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 5:05 pm

Pokračovnie príbehu - len pre info
Akékoľvek pokusy o odvŕtanie, rozbrúsenie, či dokonca rozbitie zvarov zlyhali. Je to síce pribodované iba 2 zvarmi ale tie sú teda riadne. Tak prišlo na hrubú silu a celú tu časť som rozrezal na dve polovice.

úprava rezonátoru P1010317
Z tohto pohľadu je jasne vidieť že je to tam naviac a nemá to tam čo robiť. Odstránenie potom bolo otázkou niekoľkých minút...

úprava rezonátoru P1010318
Takto otvorený výfuk sa samozrejme aj ľahšie čistí a keď už som to mal pod nosom, hneď som zabrúsil aj zvary po restrikcii a miesta kde bolo pribodované pletivo.

V tomto čase by sa už mal výfuk zvárať u otca v práci, dúfam že zvárač odvedie dobrú prácu. Mimochodom, mám pocit že celá táto úprava by sa značne uľahčila keby rozrežem celý výfuk na polovicu. Vytiahnutie vložky, očistenie karbónu, zabrúsenie zvarov atď by bolo ďaleko jednoduchšie. Záleži na každom ako by sa rozhodol ale keby to mám robiť znova, urobil by som to tak.

Len tak pre zaujímavosť, tá restrikcia váži 0,5kg Very Happy
Návrat nahoru Goto down
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 5:47 pm

ahoj, máš recht, rozříznutí podélně by bylo asi snažší, nicméně já se domníval, že mě bude stačit jeden řez a vytahám to všecho, pak jsem ale po rozříznutí viděl že to stačit nebude tak jsem byl donucen dělat další řezy. No co se dá dělat.

Jinak to začištění je dobrý, nikde není vidět nic po přibodování pletiva - tak to má být! Taky jsem to udělal.
UVidíš ta změna. Ten zvuk bude jinej a výkon bude taky posunutej...
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 6:04 pm

No veď už sa teším jak malé decko na Vianoce Very Happy Potom sem hodím video so zvukom
Návrat nahoru Goto down
Mara008

Mara008

Poèet pøíspìvkù : 135

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 7:31 pm

hoši, že bych taky rozkuchal ten můj výfuk?? na internetu sem našel, že stoji 199 euro Very Happy Very Happy Very Happy lol!

úprava rezonátoru MC12501

nechcete mi někdo poslat nahraný originál zvuk? abych mohl porovnat s tím mojím prskočem Very Happy
Návrat nahoru Goto down
http://www.motorkari.cz/uzivatel/?uid=23263
Majky

Majky

Poèet pøíspìvkù : 12

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 7:48 pm

Admin - Woozie napsal:
V tomto čase by sa už mal výfuk zvárať u otca v práci...
Napsáno v 15:05 (dnes), takže to video tu tak rychle nebude. úprava rezonátoru Wink
Návrat nahoru Goto down
http://www.motorkari.cz/uzivatel/?uid=64953
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 8:13 pm

tohle je hrozně obtížný, porovnávat zvuk dvou laufů na videu. Ty videa jsou většinou uplně naprd kvalita. Je teda fakt, že tady nejde moc o kvalitu obrazu ale kvalita zvuku je taky na nic. Když vidím ty videa na youtube atp. tak to všem zní uplně debilně a v reálu to má super zvouček...
Neporovnávejte výfuky podle videa pls... silent

Jinak woozie, ta změna zvuku tam je - to poznáš hned při prvním nastartování ale rychle si na to zvykneš a pak už ti to ani nepřijde...
ty první pocity jsou nejlepší....
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Wed Mar 04, 2009 11:04 pm

Majky: Fotrík má terez poobednú šichtu takže video bude zajtra. Teda ak sa podarí správne zvariť výfuk, pač volal že zvárač je z toho akosi v prdeli Very Happy

hOOrNeT: To áno, niektoré videá na youtube teda stoja za to. Hlavne keď je to natočané mobilom s 1.3mpx rozlíšením, pustia do toho nejaké uvrešťané techno a začnú páliť gumu pale Natočím to buď kamerou alebo foťákom, aspoň pre priblížný obraz to snáď postačí Smile

Mara: Preboha chromovaný výfuk na enduro? affraid Nie sú na ňom ešte stopy po jazde v teréne? U mňa by asi dlho nezostal taký vyblýskaný Very Happy
Návrat nahoru Goto down
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Thu Mar 05, 2009 12:03 am

chrom toho dost vydrží... dokud nepromáčkneš to koleno nebo ho "nezhobluješ" o šutr či asfalt tak je to OK... teda pokud je to chrom, jestli je to pozinkované tak je to horší...
Návrat nahoru Goto down
Mara008

Mara008

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Thu Mar 05, 2009 9:28 am

joo to se nebojím ten chrom musí něco vydržet ... bláto umyju a je jako nový Very Happy ... p.s. já sem to už s tím výfukem koupil takže mi to je tak jedno jestli je chromovaný nebo ne .... hlavně, že je laděný!!! cheers Very Happy
Návrat nahoru Goto down
Admin - Woozie
Admin
Admin - Woozie

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Thu Mar 05, 2009 2:10 pm

10:00, Ivanovce - Okres Trenčín, Slovensko - Dnes ráno okolo desiatej hodiny prerušil pokojný spánok obyvateľov malebnej dedinky doposial neindifikovaný objekt modrej farby, ktorý svojím zvukom pripomínajúcim búšenie kladiva o dutú plechovú trubku vydesil najmä malé deti. Niektoré z nich museli byť hospitalizované ako dôsledok panického zdesenia. Polícia rozbehla vyšetrovanie, avšak ako sa vyjadril hovorca prezídia PZ SR dolapenie vynníka je takmer nemožné... Very Happy

Tak a teraz bez srandy. Je to vážne super! Zvuk ako nejaká 250ccm kroska, teraz mi už naozaj nikto neuverí že je to padina. Chod motora sa zmenil na nepoznanie. Akoby som sedel na inej motorke. Zpočiatku sa mi to zdalo akési lenivé ale potom som postrehol, že výkon je lineárnejší a zmizol jeho typický ostrý nástup vo vyšších otáčkach. Skutočne mi ten motor začal pripomínať štyrtakt. Okrem toho je jeho chod o poznanie pravidelnejší, nevynecháva tak ako pred úpravou. Dokonca sa mi dnes podarilo obehnúť Aviu Very Happy Zaujímalo by ma čo by to robilo ešte s ladenou koncovkou ale asi tam kvôli policajtom nechám originál.Skutočne odporúčam túto úpravu, stojí to za to Twisted Evil
Sľúbené video zde: https://www.youtube.com/watch?v=Q7PtSAZOYJ4&eurl=https://www.youtube.com/my_videos_edit2 Ale ako hovoril hOOrNeT moc to tam počuť nie je, naživo je to samozrejme iná káva.
Návrat nahoru Goto down
hOOrNeT

hOOrNeT

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Thu Mar 05, 2009 3:58 pm

hlavně že seš spokojenej Smile teď jsem ve škole kde není zvukovka, ale doma mrknu na to video. Tak zatim čágos
Návrat nahoru Goto down
Mara008

Mara008

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1Thu Mar 05, 2009 6:11 pm

pokud to moc nezkresluje tak je to oproti mojí derbi nějaké tiché lol!

ale jinak zvuk to má pěkný, taky bych bral takový Cool
Návrat nahoru Goto down
Sponsored content

úprava rezonátoru Empty
PříspěvekPředmět: Re: úprava rezonátoru   úprava rezonátoru Icon_minitime1

Návrat nahoru Goto down

úprava rezonátoru
Strana 1 z 2Jdi na stránku : 1, 2  Next

Povolení tohoto fóra:Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Derbi 50cc :: Non Motorrade :: Úpravy / Tuning-
Přejdi na: